2018. április 21., szombat

Ruby Saw: Pillangó-hatás

Sziasztok!
A napokban befejeztem Ruby Saw Pillangó-hatás című könyvét. Nagyon sok mondanivaló van róla, úgyhogy kezdeném is.

A fülszöveg:
,,Egy féltőn óvott huszonkét éves lány. A védelmező Apa, és három férfi, akik a lány kegyeit szeretnék elnyerni. 
Liv Jackson újabb esélyt kap egy hatalmas csalódás után Rob Pierce képében. Esélyt a szerelemre, de nem tudja hogyan kezelje tapasztalat híján. 
Az évekkel ezelőtti, múló bánat helyét úgy látszik egy következő veszi át, amikor hirtelen újabb lehetőséget kap Hiro Shentől. De hogy Liv még jobban összezavarodjon feltűnik a fájdalmas múlt is: Jay Cullen. 
A fiatal lány csak szerelemre vágyik és ezért semmitől sem retten el. A három férfi egymásnak feszül a szívéért. 
De az Apa ehhez vajon mit szól?"

Először is. Talán ez olt az első olyan könyv amit olvastam, amiben a főszereplő nem volt maga a megtestesült tökély, csupa jó tulajdonsággal, és ez nagyon tetszett. Liv igen csak birtokában van olyan tulajdonságoknak, amiket a könyvekben általában az ,,undok, ellenséges csaj" szokott kapni. Ilyenek például a szabadszájúság, a hiszti, és az ,,elkényeztetettség". Hogy miért idézőjelben, arról majd később beszélek, :) 

Szeretem azokat a könyveket, amik több szemszögből íródtak, és a Pillangó-hatás is ezek közé tartozik. Külön hipphipphurrá annak, hogy követni tudtam, hogy mikor ki mesél, ugyanis, találkoztam már olyan könyvvel, ahol vissza kellett olvasgatni, hogy ,,ezt most pontosan ki mondja?" vagy hogy ,,kiről van most szó?". Szerencsére ebben az esetben ez teljesen érthető volt. 
Igen, a könyvben van káromkodás, és vannak +18 jelenetek. És őszintén bevallom, hogy amikor valahol az ötvenedik oldal környékén belefutottam egy ilyen részbe, azt gondoltam, hogy ,,Szent szösz, ha már most itt tartunk, akkor mi lesz ezután?", és kissé tartottam attól, hogy a történet elbillen ebbe az irányba, de kellemesen csalódnom kellett. Egyáltalán nem ezeken a részeken van a hangsúly, noha beleszólnak a történet alakulásába. 
A Pillangó-hatásban szerepet játszik az öngyilkosság is, emiatt van egy szomorúbb oldala is. 
Külön értékeltem azt a ,,levelet", amit Liv intéz az olvasóhoz.

Szereplők:


Liv: Apja féltőn óvott és szerett lánya, aki egyszer már megpróbált véget vetni az életének. Drága lányunk kissé el van kényeztetve, de szerencsére ez a történetben egyre kevesebb szerepet kap. Ezért is tettem az előbb zárójelbe. Igazán szerintem csak a történet elején kap nagyobb hangsúlyt. Liv nekem sokszor tűnt könnyűvérűnek, de az irónő valahogy végül mindig elérte, hogy inkább azt a lányt lássuk, aki egyik percről a másikra csöppent bele a nagybetűs ÉLETbe, és nem tud mit kezdeni a hirtelen jött figyelemmel, amit ráadásul egyből három oldalról kap. Néha ahhoz is közel voltam, hogy szegényt teljesen őrültnek tituláljam, a kissé bipoláris viselkedése miatt, de aztán mindig beláttam, hogy teljesen normális. :) Az viszont nagyon tetszett, hogy a könyv végére Liv gyakorlatilag felnőtt. Megváltozott a gondolkodásmódja, mindenkivel tisztázott mindent (Hála Istennek!), és rájött, hogy a teljes élethez elengedhetetlen a szeretet. 


Dylan: A féltő apa karaktere, aki megpróbálja az egyik alkalmazottját (Hiro Shen) összeboronálni a lányával. Alapvetően egy jó személyiség, de kissé allergiás arra, ha Liv közelében fiút lát, ugyanis nincsenek jó tapasztalatai ezzel kapcsolatban, emiatt ,,bezárta a lányát a várba", aminek végül meg is lesznek a következményei. Gondolok itt arra, hogy Liv konkrétan fejest ugrik az életbe. Szerintem viszont lehetett volna kicsit határozottabb, és jobban letolhatta volna a lányát a doktornő hívása után. Az viszont tetszett, hogy igyekezett a lánya érdekeit nézni, és kiállt mellette. Egyébként nekem kissé eszembe juttatta az Alkonyatból Charlie Swan-t, Bella apját, aki nem egészen van tisztában azzal, hogy pontosan mi is történik körülötte


Hiro Shen: A 32 éves, jólfésült, gazdag, ázsiai alkalmazott, akit Dylan szívesen látna lánya mellett. Vele kapcsolatban vegyes érzelmeim vannak. Lehet, hogy csak azért, mert ki volt emelve a nagy korkülönbség, és az, hogy gyerekkora óta ismeri Liv-et, de nagyon nehezen tudtam elképzelni őket egy párként. Annak viszont örültem, hogy a könyv végén egy barát-szerű viszony alakult ki közöttük, és hogy Hiro elsősorban Liv érdekeit nézte. Az is tetszett, hogy ő is próbálta úgymond védeni a lányt, de nálam nem ő a favorit.


Rob Pierce: Személyes kedvencem, a cuki barista, akinek a másik foglalkozása DJ. Örültem volna, ha többet tudunk meg róla (és Liv-vel való kapcsolatáról) a történet közepén is, nem csak az elején és a végén. Nagyon tetszett, hogy odavolt Liv-ért, az ablakos-létrás jelenetet pedig egyszerűen imádtam, és nagyon sajnáltam szegényt, amikor a lány kiakadt rá. Szívesen megtudtam volna, hogy mi történik vele, miközben Liv haragszik rá, és a lány kissé csapongó életet él. A könyv vége fele azon imádkoztam, hogy vele legyen a happy end, és hogy ő legyen Liv számára ,,Az Igazi". Igen, be kell valljam, hogy körülbelül a könyv háromnegyedénél, amikor az idegszálak pattanásig feszültek, elolvastam az utolsó mondatot, mintegy megerősítésképpen, hogy nem hiába mennek a szereplők (és én is :D) keresztül mindenen, megkapjuk a happy end-et. :D


Jay Cullen: Az ex barát, A zenész, aki miatt Liv saját életét tette kockára, és akit már ez elején igyekeztem elvonatkoztatni Edward Cullen-től. Szerencsére sikerült. :D Már a felbukkanásától kezdve nem volt szimpatikus, ugyanis megtudjuk, hogy mit tett Liv-vel. Valahogy sejtettem, hogy nemsokára rájön, hogy szereti a lányt, de azon meglepődtem, hogy erőszakossá válik. A Liv-vel történt kerti jelenetük után azt hittem, hogy ezzel vége, megértette, amit meg kellett értenie. (Próbálok spoiler-mentesen fogalmazni.) Na de ami a könyv végén történik vele, az konkrétan pofon vágott. Egyáltalán nem számítottam erre. Emlékszem, hogy újraolvastam a jelenetet, hogy biztosan jól értelmeztem-e. Végül tudatosult bennem, hogy igen, jól értettem. Ekkor megijedtem, hogy ezt a szereplőt az írónő hagyni fogja a ,,levegőben lógni", de örültem, amiért szépen lezárta és elengedte a karaktert. :)





Szerintem mindenképpen megérte elolvasni a könyvet, és izgatottan várom a folytatást. Bátran tudom ajánlani! Ruby Saw, neked pedig nagyon sok sikert kívánok a továbbiakban! 


Jó olvasást!


Sunny Blueberry <3


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése